Κερδίστε 10% έκπτωση!

Οι παραγγελίες θα εξυπηρετούνται από 19/8

Φοινικέλαιο: τι είναι και ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μας;

σοκολατάκια λεωνίδας

Φοινικέλαιο. Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία κατά την κατανάλωσή του φυτικού λαδιού; Είναι τρόφιμο με βαρύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Τι κάνουν στα εργαστήρια Leonidas για την παραγωγή πραλινών;

 

Φοινικέλαιο: τι είναι και ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μας;

Φυτικό λάδι αλλά με… ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Το φοινικέλαιο είναι το φυτικό λάδι με τη μεγαλύτερη κατανάλωση και χρήση στον πλανήτη. Η Ινδονησία και η Μαλαισία αποτελούν πάνω από το 85% της παγκόσμιας προσφοράς, όμως υπάρχουν και άλλες 42 χώρες που το παράγουν καθώς το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Χρησιμοποιείται σε δεκάδες συσκευασμένα προϊόντα από αυτά που καταναλώνουμε καθημερινά – από το τηγάνισμα μέχρι το βρεφικό γάλα και τις ζωοτροφές.

Το φοινικέλαιο παρασκευάζεται από τους καρπούς του φοίνικα. Το αφρικανικό και αμερικανικό είδος φοίνικα βγάζει εκατοντάδες μικρούς πορτοκαλoκόκκινους καρπούς, οι οποίοι συλλέγονται, συνθλίβονται και πολτοποιούνται, για να παραχθεί το δημοφιλές φοινικέλαιο. Οι καρποί αυτοί μοιάζουν με ένα νεκταρίνι και έχουν ένα κουκούτσι. Ο πυρήνας τους, λοιπόν, τεμαχίζεται και γίνεται πολτός μέχρι να του βγει το… λάδι.

Αν και το φοινικέλαιο αποτελεί μια κλασσική πηγή φυτικού ελαίου, η παραγωγή του μπορεί να επηρεάσει μέρος του οικοσυστήματος του πλανήτη. Από τις Φιλιππίνες μέχρι τον βραζιλιάνικο Αμαζόνιο, το συνηθισμένο αυτό συστατικό, κάνει τη διατροφή μας πιο… ριψοκίνδυνη.

  • Αυτό συμβαίνει, καθώς το φοινικέλαιο είναι προϊόν που παράγεται από φυτείες με φοίνικες σε τροπικά δάση. Όταν σε αυτά τα δάση μπει «ανθρώπινο χέρι», τότε η βιοποικιλότητά τους αρχίζει να… ενοχλείται καθώς σε αυτά τα μέρη ζουν ουρακοτάγκοι, τίγρεις, ελέφαντες, ρινόκεροι και άλλα είδη ζώων.

  • Η βιομηχανία φοινικελαίου θεωρείται υπεύθυνη για τουλάχιστον το 39% της απώλειας δασών στο πλούσιο σε βιοποικιλότητα νησί Βόρνεο για την περίοδο 2000-2018, σύμφωνα με στοιχεία ερευνητικής εταιρείας με έδρα την Ινδονησία.

  • Η παραγωγή φοινικέλαιου προωθεί καταφανέστατα την αποψίλωση των δασών.

  • Ο τρόπος παραγωγής του είναι αμφιλεγόμενος σε επίπεδο τοπικής οικονομικής εκμετάλλευσης των καλλιεργητών.

Φοινικέλαιο: τι είναι και ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία μας;

Οι κίνδυνοι για την υγεία μας σε σχέση με τα οφέλη του φοινικέλαιου είναι περισσότεροι:

  • Μια γνωστή ιδιότητα του φοινικέλαιου είναι τα πλούσια λιπαρά του οξέα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε επεξεργασμένα τρόφιμα και εκατοντάδες καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως αποσμητικά, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και κραγιόν.

  • Μάλιστα, περιέχει υψηλή συγκέντρωση σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες, επιδρά θετικά στη λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, στο φοινικέλαιο βρίσκονται περισσότερα από δέκα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή. Στον ανθρώπινο οργανισμό, τα καροτενοειδή αποτελούν μέρος του αντιοξειδωτικού αμυντικού συστήματος. Διαβάστε όμως και παρακάτω.

Δυστυχώς, παρ ‘όλα αυτά, το φοινικέλαιο υφίσταται μεγάλη επεξεργασία πριν φτάσει στον καταναλωτή, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται, σε πολύ σημαντικό βαθμό, πολλές από τις παραπάνω ιδιότητες των θρεπτικών συστατικών του, ενώ ανάλογα επηρεάζεται και η ποιότητα του τελικού τροφίμου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Αν και το φοινικέλαιο περιέχει Βιταμίνη Ε και είναι σίγουρα πιο «ελαφρύ» από άλλα λίπη (όπως το ελαιόλαδο), περισσότερα από τα μισά λίπη του είναι κορεσμένα. Ανήκουν, δηλαδή, στα «κακά λιπαρά» που επιβαρύνουν τη χοληστερίνη στο αίμα.

  • Επιπλέον, έχει αποδειχτεί ότι, το παλμιτικό οξύ που περιέχει το φοινικέλαιο βοηθάει τη μετάσταση του καρκίνου του στόματος και του δέρματος μελανώματος.

Ο Leonidas έχει βάλει «τέλος» σε αυτό το συστατικό εδώ και χρόνια!

Οι ειδικοί επιστήμονες των πραλινών Leonidas έχουν ουσιαστική εμμονή με την ποιότητα! Στα εργαστήρια του Leonidas μπαίνει μόνο αγνό βούτυρο κακάο και ούτε μια σταγόνα φοινικέλαιο. Για τους παραγωγούς της πραλίνας Leonidas, εμμονή με την τελειότητα σημαίνει έμφαση στην εκλεπτυσμένη γεύση και φροντίδα κάθε λεπτομέρειας!

Όχι μόνον οι διάσημες βελγικές πραλίνες αλλά και οι μπάρες σοκολάτας όπως και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα Leonidas παράγονται χωρίς φοινικέλαιο.

Το καλό πρέπει να διαδίδεται. Και εμάς μας αρέσει να μοιραζόμαστε χρήσιμες πληροφορίες! Αν σου αρέσει και σένα, κάνε εγγραφή στο newsletter μας και λάβε κωδικό έκπτωσης 10% για τις επόμενες αγορές σου, είτε από το φυσικό μας κατάστημα στη Θεσσαλονίκη (Μητροπόλεως 72) είτε από το eshop www.leonidasthessaloniki.com.

Κείμενο: Leonidas Pralines Thessaloniki

Σοκολατάκια χωρίς γλουτένη: Ναι υπάρχουν και είναι πεντανόστιμα!

Αναφορές

Schroeder, M. T., Becker, E. M., & Skibsted, L. H. (2006). Molecular mechanism of antioxidant synergism of tocotrienols and carotenoids in palm oil. Journal of agricultural and food chemistry, 54(9), 3445–3453. https://doi.org/10.1021/jf053141z

Efendy Goon, D., Sheikh Abdul Kadir, S. H., Latip, N. A., Ab Rahim, S., & Mazlan, M. (2019). Palm Oil in Lipid-Based Formulations and Drug Delivery Systems. Biomolecules, 9(2), 64. https://doi.org/10.3390/biom9020064

MENOY

10% ΕΚΠΤΩΣΗ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ NEWSLETTER

Για την πρώτη σας παραγγελία!